2 populaire indicators voor beleggers

Om net dat beetje extra inzicht of conformatie te krijgen, wordt in de beleggingswereld vaak gebruik gemaakt van indicators. Een aantal van deze indicators is erg populair onder beleggers, waaronder de Bollinger Bands en de Fibonacci Retracement. In dit artikel wil ik dieper op deze twee indicators ingaan. Beleg jij in aandelen of in een andere asset en wil je meer weten over de Bollinger Bands en de Fibonacci Retracement? Lees dan snel verder!

Fibonacci Retracement

Een koers ontwikkelt zich nooit in een rechte lijn, maar in golfbewegingen. Bewegingen die in koers zijn met de trend worden impulsbewegingen genoemd en bewegingen die tegen de trend ingaan, worden retracements genoemd. Bij deze situaties wordt de Fibonacci Retracement vaak toegepast. Deze indicator werkt aan de hand van een wiskundige getallenreeks om de ontwikkeling van de koersprijs te verklaren. Deze indicator helpt bovendien bij het voorspellen van toekomstige prijsactie. Een voordeel van deze indicator is dat deze zowel werkt bij een uptrend als bij een downtrend. De Fibonacci Retracement kan bij het beleggen in aandelen bovendien worden gebruikt voor het bepalen van toekomstige niveaus van support en resistance.

Bollinger Bands

Bollinger Bands worden door beleggers gebruikt om trends te ontdekken en hier in een vroeg stadium op in te spelen. Een belangrijke reden waarom deze indicator door veel beleggers wordt toegepast, is het feit dat de Bollinger Bands gemakkelijk is af te lezen en toe te passen. Maar hoe werkt deze indicator precies? De Bollinger Bands vormen in feite een range rondom de moving average – vaak de 20 SMA. Deze range wordt berekend aan de hand van standaarddeviatie. Binnen de beleggingswereld is algemeen bekend dat koersen ongeveer 80 procent van de tijd geen duidelijke up- of downtrend laten zien en dat ze dus vooraal zijwaarts bewegen. Dit betekent dat de koersprijs dus voor een groot gedeelte van de tijd binnen de range van de Bollinger Bands bewegen. Veel beleggers kijken dan ook naar een koersstijging op het moment dat de koers rondom de lower band beweegt en het tegenovergestelde geldt als de koers beweegt rondom de upper band. Nogmaals, indicators dienen vooral te worden gebruikt als extra conformatie.

Meer tips over beleggen?

Ben je op zoek naar meer tips over beleggen? Breng dat eens bezoekje aan www.beursgenoten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *