Restafval verminderen, zo pak je dat aan!

Als ondernemer heb je tegenwoordig te maak met MVO. MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en houdt in dat je, je verantwoordelijkheid neemt voor de invloed die jouw bedrijf heeft op de maatschappij. De invloed bestaat uit verschillende factoren waarvan bedrijfsafval er een van is. Ieder bedrijf produceert afval maar de hoeveelheid afval is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Dat kan en moet anders. Gelukkig zijn er dan ook bepaalde richtlijnen vastgesteld zoals dat bedrijfsafval in 2022 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2012. Lijkt dat onbegonnen werk voor jullie bedrijf? Niet met onderstaande tips!

Afvalproces analyseren

Ieder bedrijf heeft zijn processen. Een van die processen is het bedrijfsafval. Uiteraard niet jullie hoofdproces en een interessant proces maar toch een proces dat ontzettend belangrijk is. Als je de hoeveelheid afval van je bedrijf wilt verminderen is het belangrijk dat je weet waar dit vandaan komt. De eerste tip die we je mee willen geven is dan ook om je afvalproces in kaart te brengen. Door dit proces te analyseren kan je zien waar jullie afval vandaan komt, hoe het wordt opgevangen en waar het naartoe gaat. Aan de hand van deze gegevens kan een verbeterplan wordt opgesteld waarmee jullie afval aanzienlijk vermindert kan worden.

Afval scheiden

Bedrijfsafval scheiden is inmiddels verplicht maar hoe gaat dat eigenlijk in jouw bedrijf? Ondanks dat het verplicht is hebben veel bedrijven er moeite mee. Of niet perse de bedrijven maar voornamelijk de medewerkers. Hoe dit komt? Doordat het afval scheiden nog niet geoptimaliseerd is. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet in iedere ruimte verschillende afvalbakken staan en dat er bijvoorbeeld niet op tijd wordt gezorgd voor lege afvalcontainers. Op deze manier gooien medewerkers hun afval sneller bij het restafval op het moment dat de andere containers vol zijn of te ver weg staan. Maak afval scheiden makkelijk en communiceer met je medewerkers over het nut hiervan.

Afval verminderen

Wist je dat voorkomen altijd beter is dan genezen? Als we dit betrekken op het afval scheiden betekent dit dat zorgen dat je geen afval hebt nog altijd beter werkt dan al het andere wat je probeert te doen. Je afval verminderen willen we je daarom graag als derde en laatste tips meegeven. Hoe je dit doet? Zorg bijvoorbeeld voor de bedrijfslunch in plaats van dat je medewerkers het ieder voor zich meenemen. Stap af van geprinte rapporten en kies voor materialen die je kan recyclen . Verder kun je een extra afvalbak huren om er voor te zorgen dat er altijd ruimte is om het afval weg te kunnen gooien. Ook op die manier kan je het bedrijfsafval aanzienlijk terugbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *