De zorgplicht accountant zorgt voor een eerlijk beeld

Zorgplicht

Veel beslissingen worden genomen op basis van de cijfers die een account heeft verzameld. Het is daarom belangrijk dat de belangrijke cijfers altijd kloppend zijn en een prognose zorgvuldig opgesteld is. Er bestaat namelijk een zogenoemde zorgplicht voor accountants. Met een goede accountant voorkom je dat de verkeerde beslissingen worden genomen door klanten, stakeholders of andere zakelijke relaties, waardoor je geen geld misloopt met jouw bedrijf.

Zorgplicht accountant

Beslissingen gebaseerd op juiste informatie

De wettelijke zorgplicht accountant houdt in dat een accountant een publieke taak uitvoert, waarbij er een jaarrekeningcontrole wordt uitgevoerd. Andere betrokken partijen moeten immers financiƫle beslissingen baseren op de informatie die beschikbaar is en een accountant moet er daarom voor zorgen dat het gepresenteerde beeld niet voor misleidingen zorgt. Je kunt het daarom ook zien als de beroepsaansprakelijkheid van een accountant. Een accountant die op de juiste manier handelt, kan ervoor zorgen dat er geen fouten meer voor komen, waardoor jouw bedrijf kan gaan groeien door meer klanten te genereren.

Een extra controle voor meer betrouwbaarheid

Naast de wettelijke taken van een accountant is er ook een zorgplicht accountant opgesteld waarbij de rapportages kunnen worden gelezen door derden. Hierdoor kan een controle plaatsvinden of de informatie juist is en of er geen gebruik is gemaakt van creatief boekhouden om het beeld mooier te laten lijken dan het daadwerkelijk is. Een accountant kan hier uiteindelijk aansprakelijk voor gesteld worden, waarbij je een advocaat in de arm kunt nemen om de kosten op deze persoon te kunnen verhalen.