Het verdelen van pensioen na scheiding: hoe werkt dat precies?

0

Het is een interessant onderwerp, het verdelen van pensioen na scheiding. Daarom willen wij jullie meenemen in de uitleg over het verdelen van pensioen na scheiding, want hoe dat precies werkt dat is nog niet altijd even duidelijk. Het pensioen zal allereerst worden toegelicht. Het bekijken van het het pensioen na scheiding is vervolgens een tweede, maar een beetje basiskennis is natuurlijk wel belangrijk.

Het pensioen: een introductie

Als eerst volgt een intrductie over het pensioen. Want hoe werkt dat precies? Een kleine introductie volgt nu. Je pensioen is elk jaar opgebouwd. Elk jaar bouw je namelijk pensioen op dat over een deel van je bruto salaris wordt berekend. Let op, dat is dus niet je hele salaris. Het is een deel van je salaris. Er wordt namelijk rekening gehouden met de AOW. Je hebt ook een deel van je salaris waarover geen pensioen wordt ingehouden, dat wordt ook weer anders genoemd. Franchise wordt dat genoemd. Dit is voor niet iedereen een bekend begrip maar wel zeer relevant om mee te nemen in dit verhaal. In ons land is het best wel goed geregeld als je het mij vraagt. Want een ieder die in Nederland woont of werkt bouwt namelijk automatisch AOW op. Dat doe je in de 50 jaar voorafgaand aan de leeftijd waarop je je pensioenleeftijd bereikt, dus je AOW-gerechtigde leeftijd. Er komt vervolgens elk jaar een paar procent bij, namelijk 2%. Dan is er ook nog een belangrijke vraag die je wellicht beantwoord wilt zien, namelijk wie er voor jouw pensioen betaalt. Wie er daadwerkelijk voor betaalt zorgt er namelijk voor dat jij later ook echt jouw pensioen kunt ontvangen. Wat daarover bekend is, is het volgende:

  • Iedere maand wordt er premie betaald voor jouw pensioen
  • De premie is de prijs van het pensioen
  • Jouw werkgever houdt de pensioenpremie in op jouw bruto loon, iedere maand

Het verdelen van pensioen na scheiding kan best ingewikkeld zijn. Gelukkig is er op allerlei manieren voor gezorgd dat er hulp is en en zijn er genoeg mensen werkzaam in dit gebied. We zullen je in dit laatste deel van het artikel vertellen hoe het precies werkt, het verdelen van pensioen na scheiding. Want een scheiding is al niet leuk, laat staan rekening houden met allerlei geldzaken. Lees verder om te ontdekken wat jij moet weten als deze situatie zich ook voordoet bij jou.

Hoe werkt het, verdelen van het pensioen na scheiding?

Pensioen verdelen bij scheiding voor 1 mei 1995 en pensioen verdelen bij scheiding na 30 april 1995, daar zijn verschillen tussen natuurlijk. Je moet je pensioen verdelen na scheiding in de volgende gevallen. Als je gescheiden bent na 30 april 1995, als jouw geregistreerd partnerschap na 30 april 1995 stopte of als jouw scheiding van tafel en bed niet meer definitief was na 30 april 1995. Het is een mogelijkheid om met jouw ex partner vast te gaan leggen hoe het pensioen zal worden gaan verdeeld. Je kunt als voorbeeld 50/50 doen, maar ook de verhouding 60/40 wordt vaak toegepast. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant als je huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden opstelt. Meer weten over verdele van pensioen na scheiding? Bezoek pensioen-zaken.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *