Vragen over uitvaarten tijdens coronatijd

Wanneer een dierbare komt te overlijden en er moet een begrafenis of crematie worden geregeld, komt er veel op u af. Juist op een moment dat uw hoofd eigenlijk even helemaal niet naar allerlei gesprekken staat. Had de overledene een uitvaartverzekering of betalen de nabestaanden de kosten voor de uitvaart? Heeft corona invloed op de kosten van een begrafenis? In dit artikel maken we enkele van deze zaken duidelijker voor u.

Mag iemand die aan corona is overleden thuis worden opgebaard?

Veel mensen kiezen voor thuis opbaren zodat zij in alle rust afscheid kunnen nemen van hun dierbare in zijn vertrouwde omgeving. De dagen voor de uitvaart nog even uw dierbare dichtbij u hebben kan veel troost bieden voor nabestaanden. Veel mensen vragen zich af of tijdens deze corona tijden thuis opbaren gewoon mogelijk is. We kunnen u geruststellen. Thuis opbaren van een dierbare is ook nu mogelijk. Corona verspreidt zich via hoesten of niezen en kan dus niet worden verspreid door mensen die reeds zijn overleden. Wanneer u dat wenst mogen nabestaanden de overledene gewoon aanraken voor een laatste groet. Als u de persoonlijke beschermingsmiddelen in acht houdt en na afloop de handen wast zijn er geen redenen waarom thuis opbaren niet mogelijk zou zijn.

Overleden in een ziekenhuis buiten de regio door corona

Corona zorgt voor overvolle IC’s en soms worden patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis buiten de regio of zelfs in het buitenland. Zo kan het gebeuren dat uw dierbare is komen te overlijden in Groningen terwijl u zelf in het midden van het land woont. Uiteraard wilt u, in de tijd tot de uitvaart, de overledene zo dicht mogelijk bij u hebben waardoor overledenen soms verder vervoerd moeten worden dan in een normale situatie. Heeft dit extra vervoer invloed op de kosten van de uitvaart? De diverse uitvaartverzekeringen hebben hier elk hun eigen protocol voor. Vaak zijn extra kosten al meeverzekerd. Wanneer de overledene geen uitvaartverzekering had moet u dit regelen met de begrafenisondernemer. Soms zullen zij uit coulance uw dierbare gratis vervoeren zodat u afscheid kunt nemen op de manier die u wenst. Komen er toch extra kosten voor het vervoer die niet vergoed worden dan kunt u contact opnemen met de ombudsman Uitvaartwezen. Het kabinet heeft geld ter beschikking gesteld om de extra kosten voor nabestaanden te vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *