Wat is een groene lening?

groene lening

Een groene lening ook wel groenlening of duurzame lening is een lening speciaal voor energiebesparende of duurzame aankopen en investeringen. Je kunt bijvoorbeeld een groenlening gebruiken voor nieuwe zonnepanelen of een duurzame boiler. Groenleningen zijn niet bij elke bank verkrijgbaar. Er zijn maar een aantal banken die een groenlening aanbieden. Rabobank, ABN AMRO en ING beschikken over groenleningen. Er zitten een aantal voor en nadelen aan een groenlening. In dit artikel lees je meer over deze voor en nadelen van groenleningen plus andere zaken waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een groenlening.

groene lening

 Voordelen groenlening


Aan een groenlening zitten een aantal voordelen verbonden. Zo is een groenlening goed voor je portemonnee en voor het milieu. De investering die je doet met een groenlening heeft namelijk voordelen voor het milieu. Zo bespaar je over het algemeen op de energiekosten door de investering die je met een groenlening doet. Daarnaast ligt de rente van een groenlening vaak lager dan bij een normale lening.

 Nadelen groenlening


Aan een duurzame lening zitten echter ook een aantal nadelen verbonden. Zo komen er veel beperkende voorwaarden kijken bij een duurzame lening. In het geval van zonnepanelen is het bijvoorbeeld zo dat er bepaalde eisen aan zitten, bijvoorbeeld aan het type zonnepaneel en de monteurs. Verder zijn er nog andere beperkende voorwaarden. Zo is de maximale leeftijd waarop je een lening kan afsluiten 75 jaar, zijn er beperkte looptijden en is een groenlening minimaal 2500 euro en maximaal 25000 euro.

 Wanneer een duurzame lening gebruiken?

Een groene lening is alleen geschikt voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Denk hierbij aan de aanleg van zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie of een duurzame boiler. Doordat er veel voorwaarden aan een duurzame lening zijn verbonden kun je ook eens kijken naar de alternatieven van een duurzame lening. Zo kun je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Aangezien de rentes erg laag zijn op het moment doen deze qua bedragen bijna niet onder voor een duurzame lening. Dit terwijl er aan deze leenvormen een stuk minder voorwaarden zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *