Wat is een verklaring van erfrecht?

Wanneer er iemand overlijdt dan gaat zijn erfenis naar de nabestaanden. Echter is het in sommige gevallen onduidelijk wie daadwerkelijk recht heeft op deze erfenis. Gelukkig staat dit tegenwoordig vaak in een testament opgesteld. Wanneer je als nabestaande bij bezittingen zoals rekeningen wilt komen, dan is de kans groot dat je bewijs nodig hebt om aan te tonen dat jij een van de erfgename bent. Wanneer je dit moet bewijzen, dan kan je een verklaring van erfrecht aanvragen bij een notaris.

De inhoud

Een verklaring van erfrecht is dus het bewijs dat jij een van de erfgename bent van de overledenen. In de verklaring van erfrecht wordt duidelijk gemaakt wie allemaal recht hebben op (een deel van) de erfenis. Over het algemeen worden de volgende punten in een verklaring van erfrecht besproken:

  • De inhoud van het testament dat is opgesteld.
  • Alle namen van de erfgename.
  • De huwelijkse voorwaarden.
  • De naam van degene die de nalatenschap in handen heeft.

Aanvragen

Veel mensen weten niet precies wanneer je een verklaring van erfrecht nodig hebt. Je moet een verklaring van erfrecht enkel vertonen wanneer een instantie ernaar vraagt. Sinds 2012 is er dan ook een nieuwe regel waardoor je in veel gevallen geen verklaring van erfrecht meer nodig hebt. Je hebt sinds 2012 geen verklaring van erfrecht meer nodig als:

  • Er sprake is van een langstlevende testament & de partner leeft nog.
  • De overledene geen testament heeft opgesteld.
  • Het totale banksaldo van de overledene onder de 10.000 euro is.

Heb je wel een verklaring van erfrecht nodig? Dan moet je deze aanvragen bij een notaris. Elke notaris kan jou helpen hiermee, ook in de tijden van corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *