Zorgverzekering voor studenten

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben, dus ook studenten die hiervoor 6 maanden komen studeren. Welk soort zorgverzekering je nodig hebt hangt af van je persoonlijke situatie. Voor internationale studenten gelden verschillende regels.

Alleen voor onderzoeksdoeleinden

Kom je naar Nederland om alleen onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp? Dan hoef je geen Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, Zorg wel dat je een in je thuisland een verzekering afsluit met voldoende dekking. Kom je uit een EU lidstaat? Dan is het mogelijk om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Let wel op dat dit per lidstaat kan verschillen. 

Studeren

Bij een studie of een stage ben je voorzien van een Wlz, want op dat moment krijg jij evenveel betaald als het minimumloon in Nederland. 

Werken

Studeer je in Nederland en heb je daarnaast een baan, dan is het wel verplicht om een basisverzekering te hebben. Werk je als zelfstandige, dan moet je zelf een WLz beoordeling aanvragen. Zij beslissen dan of je wel of geen verzekering moet afsluiten. Mocht je dan toch een verzekering moeten afsluiten? Dan kun je bij je jouw zorgverzekering vergelijken op tal van websites op het internet.

Hoe sluit je het af?

Wil jij je inschrijven voor een verzekering, dan moet je eerst staan ingeschreven bij de gemeente.Via een vergelijkingswebsite of bij de verzekeraar zelf kun je zelf een aanvraag doen. Je kunt je verzekering altijd weer stopzetten als je Nederland verlaat. 
bron: zorgverzekering 2021